Νέα - Άρθρα

Επίκτητες διαταραχές ομιλίας

  • PDFΕκτύπωσηE-mail

Όταν αναφερόμαστε σε επίκτητες διαταραχές ομιλίας, μιλάμε για άτομα που ενώ είχαν μία φυσιολογική ανάπτυξη ομιλίας, μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποια εκφυλιστική νόσο, νεοπλασία ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, δημιουργήθηκε βλάβη στον μηχανισμό της ομιλίας, με αποτέλεσμα η ομιλία του ατόμου να παρουσιάσει σημαντικές διαταραχές ή σε κάποιες περιπτώσεις να απουσιάζει εντελώς. Οι επίκτητες διαταραχές της ομιλίας κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες.

Περισσότερα

Διαταραχές ροής της ομιλίας

  • PDFΕκτύπωσηE-mail

Τραυλισμός

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Εκδηλώνεται με «κόλλημα/ μπλοκάρισμα» στην αρχή ή τη μέση της λέξης, σαν επανάληψη συλλαβών ή σαν επιμήκυνση ήχων. Πιο συχνά παρουσιάζεται στην έναρξη μιας φράσης και μπορεί να συνοδεύεται από συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και αυξημένη μυϊκή ένταση. Είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας η οποία μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ευκολία με την οποία ο άνθρωπος

Περισσότερα

Λαρυγγεκτομή

  • PDFΕκτύπωσηE-mail

Μετά από την εμφάνιση στην περιοχή του λάρυγγα, κάποιου όγκου, καρκίνου ή μετά από τραυματισμό, είναι απαραίτητη η ολική αφαίρεση ή η μερική αφαίρεση τμήματος του λάρυγγα(σε αυτήν την περίπτωση η πρόγνωση σαφώς είναι καλύτερη γιατί εξαρτάται από το εάν έχουν αφαιρεθεί και οι δυο φωνητικές χορδές ή όχι) χειρουργικά, με σκοπό να  βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η ολική λαρυγγεκτομή παρόλο που είναι σωτήρια επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις, δεν παύει να είναι επέμβαση η οποία ακρωτηριάζει τον άνθρωπο,  αφού του στερεί το πολύτιμο όργανο του λάρυγγα. Η μεγαλύτερη δυσκολία τους μετά την επέμβαση έγκειται στην αδυναμία τους να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν αφού τους λείπει το όργανο της φωνής. Αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας μας προς τον ασθενή η αποκατάσταση της φωνής και της ομιλίας του.
Η παραγωγή της ομιλίας είναι μία σύνθετη διεργασία που απαιτεί τη συμβολή τριών φυσιολογικών λειτουργιών:

 

Περισσότερα

Επικοινωνία

Λογοθεραπία Γκόγκας
"ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"
Αλαμάνας 33
Τηλ: (+30 24210 77383)
Κιν: (+30 6937 657979)
Email: info@logotherapygogas.gr